Захворювання шкіри під назвою атопічний дерматит відоме багатьом. Ця недуга властива новонародженим, вона заявляє про себе вже у перші дні життя дитини. До десяти років симптоми зазвичай зникають самі. Але буває, що вони лишаються й продовжують доставляти багато проблем навіть у дорослому віці. Не дивлячись на те, що найчастіше хвороба з’являється у немовлят, повністю виключати її і в інші періоди життя не можна.

У дитини, яка страждає на атопічний дерматит, шкіра дуже суха. Згодом на ній з’являються червоні пухирці, іноді з них виділяється рідина. Ці маленькі, але рясні прищі сильно сверблять. Через це малюк стає вередливим, погано спить. Прояви захворювання можливі на різних ділянках тіла. Висипання виникають на обличчі, тулубі, шиї, руках та ногах.

Чому це трапляється

Батькам дитини із симптомами атопічного дерматиту варто звернутися до лікаря-дерматолога. Досвідчений фахівець розкаже, якими засобами потрібно користуватися, аби позбутися проблеми. Зазвичай лікування довготривале, стан покращується не відразу. Варто відмітити, що пухирці та свербіж не є постійними симптомами. Буває, що вони не з’являються, коли хвороба перебуває у латентному або спокійному стані.

Атопічний дерматит загострюється через різні причини. Таке трапляється взимку або восени, коли погода на вулиці дуже холодна чи суха. Ще одним чинником, здатним спровокувати появу прищів, є стрес. Від однієї людини іншій хвороба не передається. Тим не менш вона часто виникає саме через генетичну схильність. Якщо хтось із батьків дитини є алергіком, 50 % вірогідності, що вона матиме проблеми зі шкірою.

Має значення не лише спадковий фактор. Ті, хто живуть у регіонах із високими показниками забруднення повітря, частіше страждають на дерматит. Захворювання розвивається тоді, коли захисні властивості шкіри слабкі. У новонародженого вони ще не сформувались, тому недуга найчастіше трапляється саме у дітей. Коли захисного бар’єру немає, покриви стають дуже вразливими.

Як правильно боротися

Немає можливості повністю позбутися хвороби, але можна зробити все для того, щоб вона якомога довше перебувала у латентному спокійному періоді без зовнішніх проявів. Шкіра, уражена атопічним дерматитом, дуже суха й потребує зволоження. Їй потрібно приділяти достатньо уваги завжди, а не лише в час загострення. Для лікування лікарі призначають спеціальні креми або мазі.

Малюка, в якого є прояви хвороби, в період загострення потрібно правильно купати:

  • температура води не має перевищувати 33 градуси. Тривалість водних процедур – не більше 5 хвилин;
  • слід користуватися косметикою, призначеною для атопічної шкіри. Це засоби з фізіологічним рН, олійки, гелі;
  • не можна користуватися мочалками або рукавицями. Вони дуже подразнюють чутливі покриви;
  • не варто сильно розтирати тіло рушником. Краще промокнути, а не терти.

Молочком та зволожувальним кремом потрібно користуватися відразу після водних процедур. Додаткові засоби призначить лікар.