З огляду на Угоду про асоціацію між країнами ЄС та Україною всі українські водії в обов’язковому порядку повинні забезпечити регулярне проходження технічного огляду свого транспортного засобу. Починаючи з 2011 року, процедуру обов’язкового техогляду для власників легкових машин було скасовано. Однак це стосувалося виключно тих авто, які використовувалися в особистих цілях. За проходження техогляду для комерційного транспорту відповідають приватні компанії.

Але у 2014 році було підписано Угоду, завдяки якій розглядався варіант повернення процедури техогляду. Періодичність проведення залежить від певної категорії транспортного засобу. Наприклад:

  • Власники легкових автомобілів повинні проводити огляд транспорту 1 раз на 2 роки (для машин, які використовуються у службі таксі, цей термін менший – техогляд потрібен щороку).
  • Автобуси вагою до 5 т, які перевозять пасажирів, проходять техогляд двічі на рік.
  • Маршрутні таксі вагою від 5 т і більше, які перевозять пасажирів, теж проходять техогляд 2 рази на рік.

Щоб замовити технічний огляд транспорту «під ключ» з усіма необхідними документами, рекомендується звертатися за допомогою до кваліфікованих спеціалістів. 

Хто обов’язково має проходити технічний огляд?

Незважаючи на той факт, коли саме було проведено реєстрацію машини, зазначають список транспортних засобів, для яких дана процедура є обов’язковою та необхідною.

Це стосується наступної категорії транспорту:

  1. Усі види транспортних засобів, що були перереєстровані на ім’я іншого власника. У такому разі техогляд слід провести протягом 10 днів після перереєстрації.
  2. Усі автомобілі, у яких під час водіння водій помітив певні неполадки (якщо є серйозні ознаки того, що машина несправна чи може у будь-який момент зламатися).
  3. Усі машини після ДТП, коли було пошкоджено важливі комплектуючі та механізми, які безпосередньо пов’язані з безпекою водія та його пасажирів. У цей список входить підвіска, гальма, кермовий механізм та інше. Також техогляд буде потрібен при сильній деформації кузовної частини авто.

При цьому проходити технічний огляд рекомендується на сертифікованих СТО. В результаті можна отримати відповідні сертифікати від спеціалістів, які підтверджують факт успішного проходження огляду.

Кому не вдасться пройти техогляд?

Згідно із законопроектом, далеко не всі транспортні засоби можуть пройти процедуру техогляду. Насамперед це стосується всіх автомобілів після ДТП, які зазнали серйозних пошкоджень. Визначити ступінь складності даних ушкоджень мають досвідчені експерти.

Крім того, деякі проблеми можуть торкнутися й інших власників. Наприклад, тих, чиї автомобілі не відповідають заявленим стандартам «Євро-4». Це стосується і автомобілів, «вік» яких уже давно переступив позначку 15 років.

Отримати заборону експертів на подальше проходження технічного огляду можуть власники, які внесли у конструкцію свого транспорту значні зміни. Ще одна категорія авто, якій буде складно пройти техогляд на законних підставах, – це автомобілі, зареєстровані за кордоном або ті, що отримали прописку в Україні. До цього списку входять популярні «євробляхи», биті авто, які були привезені зі США.

Ознайомитись детальніше з правилами та умовами проходження технічного огляду в Україні у 2023 році водії зможуть від спеціалістів лабораторій, які займаються вирішенням цих питань. В результаті вдасться скористатися професійною консультацією, щоб бути готовими до всіх можливих «підводних каменів».