Є багато типів акустичних гітар, але в сучасній музиці переважно використовуються класична й естрадна. Виходячи з назви, перша розрахована насамперед для академічного жанру. Стосовно естрадної гітари, вона, починаючі з XX сторіччя, посіла одну з ключових ролей у музиці майже всіх напрямів.

Цікаві факти 

На естрадній акустичній гітарі використовуються металеві струни, що робить її гучною. Це є однією з її головних відмінностей від класичної варіації. Другий чинник на користь акустичної гітари полягає в тому, що наявність металевих струн зумовлює «агресивний» тембр звучання, який притаманний таким музичним стилям, як блюз або рок. Така особливість використовується на концертах, на яких не залучається електрика.

Акустична гітара широко застосовується в якості інструменту для акомпанементу. Така функція в неї була в джазових оркестрах, популярних у першій половині XX ст. Завдяки тому, що з’явилася можливість ефективного підсилення звуку, зростала роль і самої гітари. Її почали залучати не лише для акомпанементу, але і для програшу сольних партій.

Більшість музикантів, які виконують власну музику, використовують інструмент для створення основи для пісень і акомпанементу на сцені. Це стосується як артистів, що виступають окремо, так і лідерів рок-гуртів. На акустичну гітару ціна перебуває в широкому діапазоні, тому вона є доволі популярною серед підлітків.

Звісно, не в кожного з них вистачає терпіння і здібностей на те, щоб опанувати інструмент до професійного рівня, але трапляється, що людина досягає мети. Такі випадки не варто вважати виключенням. Наприклад, юнацьке захоплення гітарою зробило Арсена Мірзояна шанованою постаттю у світі серед українських митців.

Важливий момент у музичній історії

Щоб надихнути молоду людину на ретельне вивчення акустичної гітари, яке виходить за межі «трьох акордів», треба повною мірою показати можливості інструменту. Це відбулося в 90-і роки минулого сторіччя, коли набуло популярності шоу MTV-Unplugged. У рамках його проведення музиканти, які перебували на піку популярності, збиралися на концерт, який супроводжувався акустичними інструментами (виключення траплялися, але незначні).

Героями шоу ставали як представники поп-музики, так і рок-виконавці першого ешелону:

  • Nirvana;
  • Kiss;
  • Pearl Jam;
  • Aerosmith;
  • Stone Temple Pilots та багато інших.

Спостерігаючи такі концерти, слухацька аудиторія здобула чудову змогу повною мірою оцінити звучання акустичної гітари. Адже в останнє десятиріччя XX ст. на ній було зіграно стільки соло, скільки до того моменту, напевно, не гралося, принаймні на такому високому рівні. Наприклад, на MTV-Unplugged гурт The Eagles виконав акустичну версію хіта Hotel California, і легендарна гітарна партія замайоріла новими барвами. Отже, подібні перфоманси надихнули майбутніх  музикантів, які впливають на музику в наш час.

Джерело: сайт 8nota.com.ua