Моряк — доволі важка й небезпечна професія. Перебуваючи далеко від берега, екіпаж судна може покластися тільки на себе. Робота на кораблі має безліч нюансів. Навіть маленька аварія може стати фатальною. Саме тому важливо, аби всі члени команди були підготовлені до надзвичайних ситуацій.

Незалежно від посади, кожен робітник на судні несе відповідальність за загальну безпеку, добробут екіпажу й корабля. Перш ніж приступити до своїх обов’язків, моряки мають пройти якісний інструктаж із питань безпеки. Задля злагодженої роботи екіпажу вони повинні знати основи боротьби із пожежею на суднах, особистого виживання, медичної допомоги, соціальної відповідальності тощо. Проходження навчання з техніки безпеки є стандартною вимогою згідно з Міжнародною конвенцією з підготовки, дипломування та несення вахти моряків.

Що важливо знати і вміти на кораблі

Моряки мають бути підготовлені до виникнення будь-якої небезпеки, вміти швидко орієнтуватися, знати як діяти. Пожежі є однією з найчастіших проблем на судах. Витік мастила, перегрів приладів, несправність електрики та інші причини можуть призвести до займання приміщень чи вантажу. Дуже важливо, щоб кожен член екіпажу на своєму місці був готовий до ліквідування полум’я. Окрім навичок пожежогасіння, курси підготовки моряків також передбачають навчання із запобігання аварійним ситуаціям. Належний інструктаж екіпажу знижує ризик надзвичайних випадків на борту.

Базова навчальна програма підготовки з питань безпеки має надати моряку такі знання:

  • принципи особистого виживання в морських умовах у випадку необхідності залишити корабель;
  • профілактика виникнення пожежі, виявлення спалахів, алгоритм дій у разі займання полум’я;
  • вміння користуватися протипожежними приладами, засобами індивідуального захисту;
  • надання першої медичної допомоги у випадку надзвичайної ситуації;
  • знання та вміння користуватися тривожними сигналами;
  • техніка безпеки, гігієни праці, профілактика аварійних ситуацій;
  • запобігання забруднення довкілля.

Курс «Початкова підготовка з безпеки» є обов’язковим для моряків, які займаються будь-якою діяльністю на борту судна на всіх рівнях.

Де здобути знання

Проходження навчання з техніки безпеки актуально для всіх. Неважливо, чи є ви новачком, який тільки прагне працювати на кораблі, чи вже досвідчений моряк. Сертифікати курсу «Початкова підготовка з безпеки» мають оновлюватися кожні 5 років. Якщо ви хочете пройти інструктаж у ліцензованому навчальному закладі, тренувальний комплекс «Адмірал» в Одесі пропонує професійну підготовку згідно з міжнародними стандартами. Компанія має власний причал, басейн, навчальні аудиторії, обладнані сучасними тренажерами та створює максимально реалістичні умови для отримання необхідних навичок. Якісна підготовка з питань безпеки допоможе зберегти життя, захистити судно, сприяти виконанню робочих завдань.