Ви збираєтеся виїхати за кордон для подорожей, тимчасового проживання чи в робоче відрядження? Тоді вам потрібен закордонний паспорт. Цей документ дозволяє на законних підставах в’їжджати до інших країн та повертатися до України. У цій статті ми розглянемо, як замовити та отримати закордонний паспорт в Одесі для українця, хто має право на його оформлення.

Українські закордонні паспорти є біометричними. Це означає, що у них вбудовується спеціальний безконтактний носій, на який записується інформація, що допомагає безпомилково ідентифікувати людину. Завдяки цьому ви отримуєте можливість скористатися всіма перевагами безвізового режиму, тобто можете виїхати до Європи та інших країн, з якими Україна має певні домовленості, без оформлення туристичної візи.

Хто може отримати закордонний паспорт

Оформити цей документ можуть усі громадяни України незалежно від віку, навіть немовлята. При цьому діють певні нюанси. До 12 років немає потреби здавати відбитки пальців та робити фотографію на місці під час оформлення (можна принести наявну, яка відповідає вимогам). Після досягнення цього віку необхідна особиста присутність дитини під час подання заявки. Терміни дії закордонних паспортів різні. Документи, отримані до 16 років, вважаються дійсними 4 роки, пізніше — 10.

Треба знати, що в тому разі, якщо закордонний отримує дитина, якій ще не виповнилося 14 років, необхідно надати її свідоцтво про народження. Після 14-річного віку потрібен оригінал внутрішнього паспорта. Можливе спільне оформлення двох документів (ID-карти та закордонного).

Як проводиться процедура

Щоб швидко та без бюрократії оформити ID паспорт в Одесі, вам необхідно прийти до «Паспортного сервісу», відділення якого працюють за адресами: вул. Катерининська, 27/1 та пл. Віри Холодної, 3. Це оптимальний варіант і для дітей, і для дорослих. У відділеннях все можна зробити швидко та комфортно — інспектори завжди допоможуть з оформленням потрібних паперів.

Алгоритм отримання паспортів виглядає так:

  1. Підготовка необхідного пакета документів (про нього написано нижче).
  2. Звернення до найближчого відділення «Паспортного сервісу».
  3. Складання заяви, подання документів інспектору.
  4. Оплата послуги, фотографування у відділенні.
  5. Очікування документів.

Коли ваш паспорт буде готовий, ви отримаєте SMS. Далі вам потрібно знов зайти у відділення «Паспортного сервісу», де проводилося оформлення, та забрати документи. Процедура дійсно досить проста, не вимагає багато часу — процес займе у вас близько 10 хвилин.

Які папери необхідно підготувати

Для отримання паспортів вам треба підготувати:

  1. Оригінал свідоцтва про народження (для дітей віком до 14 років) або паспорт (ID-картка) для дорослих.
  2. Попередні закордонні паспорти (у тому разі, якщо ви їх отримували).

Іноді можуть попросити й інші документи. Для дітей — оригінал паспорта одного з батьків, для осіб старше 14 років — ідентифікаційний номер та довідку за формою 13 (за їх наявності). Якщо у вас є питання щодо документів, то варто звернутися до інспекторів у відділеннях «Паспортного сервісу» — вони допоможуть розв’язати всі наявні проблеми та нададуть кваліфіковані консультації.

Якщо громадянин України оформляв паспорт на тимчасово окупованій території, то він може підтвердити свою особу іншими документами (у тому числі й тими, які не містять фотографій). Це можуть бути посвідчення водія, військовий квиток, диплом про вищу освіту, свідоцтво про укладання шлюбу чи його розірвання, українське свідоцтво про народження тощо.