Ще пару десятків років тому, робота в таксі – це було чимось, що доступне всім у кого є машина. Таксували дійсно всі хто здатен був це робити. Сьогодні можна впевнено говорити про високу конкуренцію та чимало стандартів. Працювати таксистом означає мати значно вище середнього рівня зарплатні по країні. Відповідно, подібні вакансії дуже популярні серед шукачів роботи. Які ж особливості роботи водієм таксі і чому вона підходить далеко не всім?

Що таке робота таксиста?

Може здатись дивним це питання – все ж просто: прийняв замовлення, забрав клієнта відвіз, отримав гроші. Так, якщо простими словами то все саме так і відбувається. Однак також важливо:

  • хороша орієнтація в місті. Так, якщо хочете влаштуватись на роботу водієм таксі в Києві, то потрібно дуже добре знати столицю, для приїзжих це не варіант. Навіть при тому що є навігатори, навряд чи клієнту сподобається, якщо почнете його «кружляти», бо заїхали кудись не туди;
  • впевненість за кермом. Дорога завжди сповнена несподіванками, тому варто мати хоча б декілька років водійського стажу;
  • чесність, емпатія. Чимало людей дивляться на таксистів як на тих, кому можна виговоритись, пожалітись;
  • самодисципліна. Ті, хто замовили таксі очікують приїзду машини вчасно, тому затримуватись чи вирішувати під час роботи свої справи – не варто.

Потрібно також розуміти, що возитимете найрізноманітніших людей, тому виникнення конфліктних ситуацій можливе. До таких випадку потрібно бути готовим.

Переваги та недоліки роботи таксистом

Як і кожна робота, ця також має чимало плюсів та мінусів. Серед переваг можна відмітити такі:

  • конкурентна заробітна плата. Так, це правда, зазвичай винагорода, яку пропонують вакансії дуже приємна, але варто розуміти, що для того, щоб її реально мати доведеться багато працювати та жертвувати своїм вільним часом;
  • відсутність спеціального навчання. Для того, щоб бути таксистом потрібно мати водійські права, впевнено почувати себе за кермом та знати місто. Звісно є ще і інші компетенції, про які говорили вище, але спеціально навчатись не доведеться;
  • постійне спілкування з різними людьми. Якщо ви любите це – то краще ніж таксування просто не знайти роботи;
  • гнучкий графік. Це, звісно, залежить від домовленості з роботодавцем. Але зазвичай можна обирати зміни – денну чи нічну, та навіть не повний день, а декілька годин.

Звісно, і недоліків чимало. Перший з них – це неможливість вплинути на кількість клієнтів. Ви можете працювати багато годин, але ж в машину за руку не будете заводити пасажирів. Якщо їх немає то якимось чином це змінити не зможете. Крім того, спостерігається нестабільність попиту, наприклад, в вихідні дні більше бажаючих їздити на таксі, а в будні – менше.

Щоб отримувати вищу платню, муситимете працювати в свята, вночі, знову ж так в суботу та неділю. Той період, коли інші люди відпочивають, таксист повинен трудитись. Якщо маєте сім’ю, це може бути проблематично.